Webshop termékfeltöltő automata fordító funkcióval

Az automata a beszállítónál kínálatban lévő, de a webshopba még fel nem töltött új termékek létrehozását (feltöltését) végzi. Működése előre meghatározott logika szerint automatizáltan történik felhasználói beavatkozás nélkül.

A performancia tesztek alapján az automata egyszerre képes fogadni és feldolgozni cca. 50 ezer terméket, amely ütemezéssel és terheléselosztással tovább növelhető.

Az automatába bekerült a fordítófunkció, amely a terméknevek, termék leírások és paraméterek gépi fordításával megkönnyíti a gyors termékkínálat bővülést, de – egy módosított rendszerfelépítésben – a webshop többnyelvűsítésében is segítségünkre lehet.

Webshop termékfeltöltő és fordító automata

Specifikációs részletek

Beszállítói feed-kapcsolat kialakításával és a terméknevek, paraméterek, -leírások (opcionálisan) gépi fordításával új termékek automatizált feltöltése UNAS, Shoprenter, Woocommerce, Shopify , vagy bármely más – akár egyedi fejlesztésű – e-kereskedelmi platformmal összekötve, amelynél rendelkezésre áll API kapcsolat, EDI, vagy távoli adatbázis kapcsolat, adatimport/export lehetőség.

A webshop termékfeltöltő automata főbb jellemzői

 1. Az automata kezelőfelülettel nem rendelkezik, működése a háttérben, ütemezetten valósul meg felhasználói beavatkozás nélkül. 
 2. Az új termékeket az automata egy nyilvánosan meg nem jelenő külön kategóriába (pl. Új feltöltések / Uncategorized / Translated) helyezi, amely a webshop admin felületről elérhető.
 3. Az üzembe helyezést követően az automatikusan feltöltött termékek kezelése a webshop kezelője által végezhető. 
 4. Az új termékek valamennyi adatát és paraméterét beállítja az automata a feedben lévő azonosítható és megfeleltethető adatok alapján. Új termék paraméterek feed adatok alapján történő létrehozása lehetséges (külön fejlesztésként elérhető)
 5. Az automatikusan létrehozott új termékeket az ár- és termékelérhetőség frissítő automata kezeli külön felhasználói beavatkozás nélkül. A termékek azonban nem jelennek meg, amíg státuszukat a webshop kezelője nem állítja át.
 6. A termékfeltöltő automata együttműködik a termék elérhetőség és árfrissítő automatával. Annak működéséhez szükséges paramétereket beállítja a termékek feltöltésekor.
 7. Az automata működése lehet egyirányú: feed – automata – webshop, de az adatok visszaolvasása – szinkronizációja is lehetséges.
 8. Az automata ütemezett feltöltést végez. A feltöltött termékek ütemenkénti mennyisége függ a feed feldolgozási lehetőségektől és a futtatási környezet lehetőségeitől (erőforrásaitól).
 9. Az automata új termékként feltölti a webshopba azon termékeket a beszállítói feedből, amelyek cikkszáma a webshopban nem található.
 10. Amennyiben a beszállító feedben található a termékekhez kategorizálási szempont, vagy kategória fa, úgy az automata ezeket az alkategóriákat kialakítja a feltöltött termékek jobb áttekinthetőségéhez (opcionális).
 11. További szempontok is megadhatók a feldolgozás sorrendiségéhez és kizárásokhoz, pl. raktárkészlet mennyisége, ár szerinti sorbarendezés (opcionális)
 12. A feltöltött termékek információit (terméknév, leírás, paraméterek, kép linkek stb.) az automata a beszállító által átadott feedben lévő adatok alapján állítja össze.
 13. A fordítási korlátra tekintettel a termékleírások fordítása alapértelmezetten ki van kapcsolva. Ez később bekapcsolható.
 14. Idegen nyelvű terméknév és leírás, illetve paraméter (opcionális) esetén az automata külső fél által biztosított gépi fordítást végez.
 15. A beszállítói feed-ben lévő termék paraméterek fordítással a termék leírásába beilleszthetők (opcionális).
 16. A termék képek manipulálását (átméretezés, részlet kivágása, átnevezés stb.) az automata nem végzi, ez külön igény esetén megvalósítható.
 17. Az automata az új termékek státuszát alapértelmezetten arra állítja, hogy  azok nem jelennek meg a webshopban, listákban, keresésekben, ajánlókban és az export feedekben. 
 18. A beszállítói feed-ben töröltként (deleted) megjelölt termék külön, nem nyilvános kategóriához hozzáadható és/vagy inaktívvá tehető, vagy törölhető (igény szerint, opcionális)
 19. Megrendelő által megadott konstans (dinamikusan nem változó) értékek paraméterekbe felvehetőek a termékekhez.
 20. Az automata a termékek alapértelmezett árát beállítja a webshopban a beszállítói feedben lévő nagyker. ár adatok és a külön megadott árazási logika alapján. Az árazási-működési logika alapvetően termékkör / -kategória árrés alapú kalkulációt alkalmaz, de kivételek is felvehetők.
 21. Az automata alapműködése szerint 1 célnyelven kezeli a termék információkat és paramétereket, azonban több célnyelv is beállítható külön igény szerint.

További tervezett kiegészítő fejlesztések:

 • webshop termék paraméterek névváltozásának követése
 • Termékadatok és egyedi logika alapján aggregált SEO beállítások: Meta adatok, Sef URL stb.
 • Saját szótár létrehozása és használata a fordítási folyamatban (pl. szavak – kifejezések cseréje, termék név SEO szempontok szerinti összeállítása, már lefordított szövegek felhasználása termékleírásoknál és -neveknél)
 • Terméknevek, leírások automatizált fordítása a webáruház többnyelvűsítéséhez

Ha további információra van szüksége, vagy kérdése merült fel, keressen bizalommal az elérhetőségeim bármelyikén.

Madarász Gábor | IT & E-BUSINESS
Madarász Gábor
IT &E-BUSINESS