IT üzleti elemzés – értékteremtés és hatékonyságnövelés

Az IT üzleti elemzés összefogja és összeköti az üzleti célok, folyamatok és működés, valamint az IT fejlesztés, üzemeltetés és rendszerszervezés feladatait és szereplőit.

Fő feladatok közé tartozik

  • az IT szakterületek és az üzleti döntéshozók közötti kapcsolattartás
  • az IT szolgáltatások minőségének javítása
  • az üzleti elemzés tervezésében és az információmenedzsmentben részvétel
  • az üzleti értékek és követelmények érvényre juttatása, az üzleti igények elemzése és priorizálása
  • megvalósíthatósági modellek és koncepciók kialakítása
  • a tervezett állapotba történő eljutás megtervezése és a változásmenedzsmentben részvétel
  • IT és üzleti kockázatok feltárása, elemzése és mitigációban részvétel
  • a fejlesztői és rendszer megolások validálása, a korlátok és megkötések elemezése

IT üzleti elemzés nélkül megvalósított fejlesztés esetében gyakran azzal találkozhatnak az üzleti (megrendelő) részéről, hogy az igényeik és követelményeik nem jutnak érvényre, a fejlesztés csak lassan, erőforrás pazarlóan halad, a kapott szoftvertermék és rendszermegoldás nem, vagy nehez bővíthető-alakítható és használatával újabb üzleti kockázatokkal kellhet szembe nézniük.

IT üzleti elemzés

2009 év óta végzek hazai kkv-k részére is értékteremtő IT üzleti elemzői munkát. Nagyvállalati környezetben alkalmazható megoldási ismereteimet az EPAM Global Delivery-nél szereztem.

Referenciáimat itt a weboldalamon is megtalálja, de LinkedIn profilomon részletesebb információt és ajánlásokat is olvashat.

Egyedi fejlesztések e-kereskedelmi területen

Eddigi legnépszerűbb fejlesztéseim webshop automatizáció területén (1) az árazó és termékelérhetőség frissítő automata, amely a beszállítókkal történő adatkapcsolat létrehozását követően felhasználói beavatkozás nélkül kezeli a termékár változásokat és a termékek elérhetőségét (vásárolhatóságát) a webshopban. (2) Egy másik fejlesztésem a termékfeltöltő és fordító automata, amely külföldi beszállítóktól/gyártóktól átvett adatok alapján képes nagy mennyiségű termékkínálatot – gépi fordítást használva – áttölteni a webshopba (terméknévvel, leírásokkal, képekkel, termékparaméterekkel stb.), így külföldi beszállító partnerekkel együttműködve a kínálat gyorsan bővíthető az e-kereskedő részéről.

Módosított működése szerint arra is alkalmas az automata, hogy a webshopot többnyelvűsítsük, de természetesen fordító funkció nélkül is használható, ha magyar nyelven érhetők el a beszállítónál a termékadatok és információk.

További egyedi fejlesztések

Az egyedi fejlesztésekre történő ajánlatkészítést megelőzi egy felmérés, amely tartalmazza az üzleti igények, funkcionális és nem funkcionális követelmények egyeztetését.
A felmérés kiterjed nem csak az igényfelmérésre, hanem a weboldalon/webshopban használt adatok és kategorizálásra is, de a beszállítói feed vizsgálata is szükséges lehet.

A felmérést követően egy specifikációs dokumentum készül, amely részletesen tartalmazza az egyeztetett üzleti igényeket, követelményeket, az elvárt működést. A fejlesztésre árajánlatot a felmérést követően, a specifikációs dokumentum alapján tudok adni.

Az üzleti és funkcionális igények felmérésének és az adatok vizsgálatának, valamint a specifikáció elkészítésének egyszeri díja van.

Ha kérdése merült fel, vagy bármelyik webshop automatizációs megoldásom felkeltette az érdeklődését, keressen bizalommal az elérhetőségeim bármelyikén.

Madarász Gábor | IT & E-BUSINESS
Madarász Gábor
IT & E-BUSINESS