IT üzleti elemzés – értékteremtés és hatékonyságnövelés

Az IT üzleti elemzés összefogja és összeköti az üzleti célok, folyamatok és működés, valamint az IT fejlesztés, üzemeltetés és rendszerszervezés feladatait és szereplőit.

Fő feladatok közé tartozik

 • az IT szakterületek és az üzleti döntéshozók közötti kapcsolattartás
 • az IT szolgáltatások minőségének javítása
 • az üzleti elemzés tervezésében és az információmenedzsmentben részvétel
 • az üzleti értékek és követelmények érvényre juttatása, az üzleti igények elemzése és priorizálása
 • megvalósíthatósági modellek és koncepciók kialakítása
 • a tervezett állapotba történő eljutás megtervezése és a változásmenedzsmentben részvétel
 • IT és üzleti kockázatok feltárása, elemzése és mitigációban részvétel
 • a fejlesztői és rendszer megolások validálása, a korlátok és megkötések elemezése

IT üzleti elemzés nélkül megvalósított fejlesztés esetében gyakran azzal találkozhatnak az üzleti (megrendelő) részéről, hogy az igényeik és követelményeik nem jutnak érvényre, a fejlesztés csak lassan, erőforrás pazarlóan halad, a kapott szoftvertermék és rendszermegoldás nem, vagy nehez bővíthető-alakítható és használatával újabb üzleti kockázatokkal kellhet szembe nézniük.

IT üzleti elemzés

2009 év óta végzek hazai kkv-k részére is értékteremtő IT üzleti elemzői munkát. Nagyvállalati környezetben alkalmazható megoldási ismereteimet az EPAM Global Delivery-nél szereztem.

Referenciáimat itt a weboldalamon is megtalálja, de LinkedIn profilomon részletesebb információt és ajánlásokat is olvashat.

Egyedi fejlesztések e-kereskedelmi területen

Eddigi legnépszerűbb fejlesztéseim webshop automatizáció területén (1) az árazó és termékelérhetőség frissítő automata, amely a beszállítókkal történő adatkapcsolat létrehozását követően felhasználói beavatkozás nélkül kezeli a termékár változásokat és a termékek elérhetőségét (vásárolhatóságát) a webshopban. (2) Egy másik fejlesztésem a termékfeltöltő és fordító automata, amely külföldi beszállítóktól/gyártóktól átvett adatok alapján képes nagy mennyiségű termékkínálatot – gépi fordítást használva – áttölteni a webshopba (terméknévvel, leírásokkal, képekkel, termékparaméterekkel stb.), így külföldi beszállító partnerekkel együttműködve a kínálat gyorsan bővíthető az e-kereskedő részéről.

Módosított működése szerint arra is alkalmas az automata, hogy a webshopot többnyelvűsítsük, de természetesen fordító funkció nélkül is használható, ha magyar nyelven érhetők el a beszállítónál a termékadatok és információk.

További egyedi fejlesztések

Az egyedi fejlesztésekre történő ajánlatkészítést megelőzi egy felmérés, amely tartalmazza az üzleti igények, funkcionális és nem funkcionális követelmények egyeztetését.
A felmérés kiterjed nem csak az igényfelmérésre, hanem a weboldalon/webshopban használt adatok és kategorizálásra is, de a beszállítói feed vizsgálata is szükséges lehet.

A felmérést követően egy specifikációs dokumentum készül, amely részletesen tartalmazza az egyeztetett üzleti igényeket, követelményeket, az elvárt működést. A fejlesztésre árajánlatot a felmérést követően, a specifikációs dokumentum alapján tudok adni.

Az üzleti és funkcionális igények felmérésének és az adatok vizsgálatának, valamint a specifikáció elkészítésének egyszeri díja van.

Ha kérdése merült fel, vagy bármelyik webshop automatizációs megoldásom felkeltette az érdeklődését, keressen bizalommal az elérhetőségeim bármelyikén.


Ez is érdekelheti

 • Közösségi média platformok Magyarországon – Elérés, ügyfélszerzés, kapcsolatépítés

  Online marketing stratégiában döntő szerepe van annak, hogy a megfelelő közösségi média platformot használjuk az ügyfeleink és üzleti céljaink elérésre és azokat hogyan használjuk. A cikk a BNI C686 üzleti kapcsolatépítő csoportban 2023 februárban megtartott előadásomat foglalja össze és egészíti ki. Rövid áttekintést adok Magyarországon leginkább használt közösségi média platformokról, elérési adatairól és használhatóságukról értékesítési…

  Olvassa tovább >


 • IT üzleti elemzés – értékteremtés és hatékonyságnövelés

  Az IT üzleti elemzés összefogja és összeköti az üzleti célok, folyamatok és működés, valamint az IT fejlesztés, üzemeltetés és rendszerszervezés feladatait és szereplőit. Fő feladatok közé tartozik IT üzleti elemzés nélkül megvalósított fejlesztés esetében gyakran azzal találkozhatnak az üzleti (megrendelő) részéről, hogy az igényeik és követelményeik nem jutnak érvényre, a fejlesztés csak lassan, erőforrás pazarlóan…

  Olvassa tovább >


 • Online marketing és e-kereskedelmi lehetőségek felmérése, tanácsadás és költségtervezés

  Online marketing és e-kereskedelmi lehetőségek felmérése, tanácsadás és költségtervezés céja egy költséghatékony és eredményes online marketing stratégiájának kialakítása, a megfelelő marketing csatornák, platformok, eszközök és folyamatok kialakítására javaslatok megtétele, valamint a költségtervezéshez kiinduló adatok biztosítása. A marketing kampánykezelés és tevékenységek megkezdése előtt célszerű ezen lehetőségeket felmérni és egy átfogó stratégiát kialakítanunk az online növekedéshez, a…

  Olvassa tovább >